torsdag 14 november 2013

Mognad påverkar ledarskapet

Att leda är en gåva. En gåva att ta vara på & utveckla. Att leda är att se individers behov & agera därefter, men att inte tappa bort sig själv. Att leda kräver olika agerande beroende på mognad hos individerna & gruppen.

Det är ganska självklart att man leder en nybörjargrupp & ett landslag olika. Men där emellan, hur ska man veta att man ligger på rätt nivå, att man gör rätt saker i rätt tid?

Under denna säsongen har skador, avhopp pga personliga situationer samt studier i USA bidragit till att 9 spelare lämnat A-truppen. Lägg där till att en spelare fick kontrakt med ett Allsvenskt lag. Självklart påverkade detta kvalité på träning & match, men det påverkade även gruppens mognadsgrad. Inget ont om de unga spelarna för dom tog för sig på ett fantastiskt sätt. Gruppen kom dock aldrig in i en fas där det blev lugn & spelarna kände sig trygga. Mognaden hos gruppen gick från en grupp med spelare som hade hög mognadsnivå dvs behövde ett ledarskap som kallas delegerande & deltagande. Till en mognadsgrad där det önskvärda ledarskapet är säljande. I teorin sägs det att den största skillnaden i detta är i vilken utsträckning spelarna i gruppen är redo för att ta egna beslut & att diskuttera de beslut som tas. Ju lägre mognadsgrad en grupp & dess individer har, desto färre beslut ska ligga på spelarna. Vid låg mognadsgrad bör kommunikationen kretsa kring uppgiften man står inför. Ledaren bör då påvisa den rätta vägen vad gäller träning & match samt koncentrera sig på att "sälja in" dessa åsikterna. Tittar jag i backspegeln ser jag precis detta. Tänk vad fantastiskt att teorin faktiskt stämmer med praktiken. Flera av spelarna "skrek" efter ett ledarskap som sa till dom vad dom skulle göra & när.

När du ska leda en grupp, fundera kring individerna & gruppens mognad. Vilka behov finns det? Behöver de en ledare som är delegerande i sitt sätt eller en ledare som mer talar om vilken den rätta vägen är? Kanske är kombinationen av detta det gruppen behöver? Svara sen på frågan om du med ditt ledarskap kan anpassa dig till gruppen. Men kom ihåg, var redo att omvärdera dina beslut. Att leda människor & grupper är en ständig process. Svårt men spännande & stimulerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar