måndag 18 mars 2013

lite tankar kring normer

För att en grupp eller för den delen även en tvåsamhet ska fungera inrättas inom kort normer för vilka beteenden som är accepterade. Dessa normer kan vara uppsatta regler, men är ofta tyst överrenskomna. En ny person i gruppen som har utvecklad social kompitens försöker så snart den kan komma på vilka normer som gäller och inrättar sig så gott det går. När en relation inte fungerar kan det vara så att personerna ser olika på vilka normer som är viktiga att följa och vilka som inte är så viktiga. Detta innebär i praktiken att de kliver över varandras gränser för accepterat beteende. Att komma i tid kan vara en sån sak. Oerhört viktigt för någon, medan nån annan tycker att några minuter hit eller dit inte spelar någon roll.
Lärdom 1: Om du är i en tvåsamhet som går lite knackigt eller en grupp som inte funkar riktigt, kika närmare på uttalade & outtalade normer. Kanske kan det vara en så enkel grej som att någon bara vill att ni hälsar på varann? Kanske är det något större? Oavsett vilket ge varandra tid att förklara läget & försök att inte lägga en värdering i det. För vem har sagt att just dina normer är dom rätta?
Lärdom 2: Leder du en grupp, få gruppen att snacka normer. Bestäm dig också för vilka gränser du har och stå fast vid dom. Det är en del av ledarskapet.
Lycka till :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar